Ik heb voor deze knutsel een lachende en een huilende (zelfs aangeklede) gloeilamp gemaakt. Dit met het oog op het licht van de Here Jezus dat in ons leven schijnt. Het schijnt overdag en in de nacht, Zijn licht is er altijd, we hebben het Licht nodig om ons bij te lichten op de wegen die wij gaan, wij hebben dat licht van Jezus nodig om ons goed te voelen, we hebben Zijn licht nodig om ons bij te schijnen als het donker is en wij mogen leven in Zijn licht en wij mogen ook Zijn licht uitstralen, Hij wil door ons heen werken. Het thema wat ik gebruikt heb is vreugde en verdriet. 
Vreugde en verdriet, het lijkt heel verschillend, want bij vreugde denken we aan blijdschap, lachen, uitbundig zijn, geluk en bij verdriet aan huilen, tegenslagen, diepe dalen, pech, ongeluk enz. Dat is heel gek, het ligt heel ver uit elkaar, maar eigenlijk ook heel dicht bij elkaar, want soms kun je het ene moment heel blij zijn en vijf minuten later huilen. Kinderen zijn soms zo gelukkig en vrolijk en dan ineens krijgen ze ruzie en huilen ze. Daarom zeggen mensen ook wel eens: Jantje huilt, Jantje lacht. En als je dan bij dit onderwerp even verder denkt, dan weten wij wel  dat je veel dingen in je leven tegen kunt komen, dat geldt ook voor kinderen ze kunnen zoveel dingen meemaken en hele kleine dingen kunnen ineens lijken als hele hoge bergen, maar de Here God is er. En wat belangrijk is is dat kinderen weten dat ze God moeten blijven vragen om te helpen. Of ze zich nu goed voelen of juist slecht, of ze nu blij zijn en verheugd en vreugde hebben of verdriet en tegenslag, zoek de Here God en bid. Je gaat ook niet alleen maar naar je vrienden goed voelt, je gaat er ook echt wel heen als je je slecht voelt. Is God niet veel meer dan een gewone vriend of vriendin? God is jouw vriend, je grootste vriend en Hijwil dat jij bij Hem komt, altijd… ook als het heel goed met je gaat en je Hem eigenlijk niet nodig hebt, want dat denk je alleen maar, je hebt God altijd nodig, Hij is onmisbaar in je leven.

 

Deze knutsel heb ik in eerste instantie gemaakt bij het verhaal van Hanna en Elkana. Elkana heeft twee vrouwen en de ene vrouw krijgt kinderen en Hanna niet, ze is verdrietig, heel verdrietig, want de andere vrouw lacht haar uit en pest haar. Maar God ziet Hanna en Hij kent haar verdriet en weten jullie wat God doet? God verandert haar verdriet in vreugde, Hijzorgt ervoor dat haar gebeden worden verhoord, want Hij heeft Hanna wel gezien, Hanna bleef praten tot God, ze bleef Hem alles vertellen. God ziet jou ook, Hij ziet jou wanneer je lacht en als alles goed gaat en je gelukkig bent en Hij ziet jou ook als het tegenzit, als je baalt omdat alles misgaat, als je boos bent omdat het anders ging dan jij graag wilde, of als je verdrietig bent en huilt. God  ziet jou en Hij hoort jou en zelfs als je niet praat dan weet Hij toch wat er in je hart gebeurt.Hij kent je gedachten en weet wat jij denkt, je hoeft het niet uit te schreeuwen, je hoeft niet hardop te bidden, als je Hem maar zoekt en bij Hem komt en Hem niet in de steek laat, want God laat jou ook niet in de steek, nooit. 

Werkbeschrijving:
Het is de bedoeling om de lampen in te kleuren en vervolgens de lampen buitenom uit te knippen.
Het jongetje en meisje vormen de voor- en achterkant van het geheel. Tussenin komen de  binnenlampen (gloeilampen met tekst) uitgeknipt en met de ruggen op elkaar gelijmd, vervolgens is het de bedoeling dat de lachende lamp aan de ene kant komt tegen de tekst over vreugde en de huilende lamp tegen de tekst over verdriet. De lampen hebben boven op hun hoofd een klein vlakje met de tekst slecht of goed erop. Plak die twee kleine vlakjes tegen elkaar aan. Ik heb uiteindelijk onderop de lampen stippen gezet waar een gat moet komen en het koordje doorheen moet. Dit kan ook met een splitpennetje. (zie voorbeeld op de foto) Je kunt nu de binnenkant (lamp met tekst) naar buiten draaien en het geheel ook als boekenlegger gebruiken bijvoorbeeld. Ik heb zelf voor deze knutsel 120 grams printerpapier gebruikt (de mannetjes en vrouwtjeslamp wit en de gele gloeilampen met tekst geel), maar de proefversies maak ik altijd van gewoon 80 grams papier en dit wil prima, toch is het verstandig om zelf even te kijken wat het beste werkt. Ik haal vaak mijn papier bij de action, ook het gekleurde 120 grams papier.

DOWNLOAD WERKBLAD
DOWNLOAD DE KLEURPLAATVERSIE
Wat leuk is om te vermelden is dat Marlies Voorwinden, Nederlandse en predikante van de Eglise Protestante Unie de France, in Zuid-Frankrijk mij het werkblad in het Frans toestuurde (zij had het omgezet naar het Frans) en dat vond ik erg leuk vandaar dat ik het ook hier meelever. Misschien dat meer mensen er iets mee kunnen. In het frans heet het werkblad dan: Briscolage Dieu est la pendant la joie et la tristesse.
DOWNLOAD HET FRANSTALIGE WERKBLAD
Ik heb nu zelf ook maar even geprobeerd de tekst om te zetten in het Engels en hoop dat dit klopt en bruikbaar is, dus bij deze.
DOWNLOAD HET ENGELSTALIGE WERKBLAD