Handelingen 16: 6-15

Het verhaal dat Paulus en zijn metgezellen door de Heilige Geest geleid worden om in Troas de boot te pakken richting Filippi. Daar ontmoeten zij buiten de stadspoorten een aantal vrouwen, waaronder Lydia (degene van waaruit dit verhaal wordt verteld).

Hoi, ik ben Lydia. En ik heb toch zo’n mooi verhaal gehoord vandaag! Er was bij ons in de stad een man, Paulus heet hij, en die kwam samen met zijn vrienden Silas, Timothëus en Lucas. Ik was samen met een aantal andere vrouwen bij de rivier gaan zitten op deze zondag. Daar aan het water gaan we altijd samen bidden, het is niet echt in de stad hoor: het is een beetje achteraf. Maargoed, die mannen kwamen dus bij ons, terwijl wij daar samen aan het praten waren met elkaar. Die mannen wilden wat vertellen over God en dat vonden wij natuurlijk erg fijn, want daar is de zondag juist voor bedoeld: dat we wat horen over God! Maar weetje joh, die Paulus begon ook te praten over de Here Jezus. En dat was toch zo bijzonder! Wij wisten helemaal niet wie de Here Jezus was, jullie wel? Nou, Hij is de Zoon van God! Ja, die God waar wij ook altijd over aan het praten waren. En ze vertelden dat de Here Jezus de weg is tot God. Want wij kunnen wel praten tot God, maar omdat we zoveel verkeerde dingen doen en vervelende dingen zeggen, durf ik soms helemaal niet met God te bidden. Maar Paulus vertelde dat de Here Jezus die verkeerde dingen kan vergeven, omdat Hij voor ons is gestorven, vergeven is: weghalen, je helemaal schoon maken. En dan kunnen we wel weer bidden met de Here God. Ge-wel-dig, toch?

Maar goed: nu wilde ik natuurlijk ook wel eens weten hoe ze nou zo hier bij ons terecht waren gekomen. Want wie komt er nu naar een rivier lopen om met een paar vrouwen te praten? En Paulus vertelde: “Wij maken altijd erg lange reizen door verschillende landen en dan gaan we allemaal dorpen en steden langs om te vertellen over de Here Jezus. Eigenlijk was het niet onze bedoeling om hier naar Filippi te gaan, we wilden een hele andere kant op: naar Asia. Maar de Heilige Geest hield ons tegen. Het voelde gewoon niet goed om die kant op te gaan. Dus toen gingen we de andere kant op, want we moeten luisteren naar wat de Heilige Geest ons wil vertellen. God maakt namelijk heel vaak contact met ons door de Heilige Geest. Die Geest kan je niet zien hoor, dat is meer iets dat in je hoofd werkt: Hij zegt dan in je hoofd: dit is niet slim. Of Hij laat je wat voelen wat helemaal niet lekker zit. Dat je er helemaal niet blij van wordt bijvoorbeeld. Maargoed, weer verder met mijn verhaal: we gingen dus de kant op van een ander land, niet naar Asia. Maar toen kwamen we weer op een punt dat we moesten kiezen welke kant we op moesten gaan, de Heilige Geest wees ons de weg naar Troas. Dat is een plaats dat bij de zee ligt, tja, dan kan je dus ineens geen kant meer op. Wij gingen maar slapen en toen… toen kreeg ik een visioen, dat is een droom die je kunt onthouden. En in die droom zag ik een man die zei: “Kom! Steek over naar hier, kom ons helpen!” Ook al zoiets: de Heilige Geest hielp ons in de nacht om de goede keuze te maken. Die droom kon ik onthouden, de Heilige Geest stuurde dat visioen naar mij en ik kon het vertellen aan mijn vrienden. We moesten dus de zee over varen en dat deden we: met een schip over de zee. En ja, nu zijn we al een aantal dagen hier in dit land. De Here God zorgt er dus altijd voor dat wij de goede weg kiezen, maar dan moet je wel heel goed opletten hoor. Want de Heilige Geest doet soms dingen en dan denk je: jaaaah, maar dat is toch gewoon toevallig zo gebeurd? Maar nee: dan is het de Heilige Geest die hard aan het werk is om te vertellen wat de Here God nu precies wil dat wij doen. En nu zijn we dus hier, bij jullie.” 

Geweldig hè! Ik vind dat verhaal van Paulus en zijn vrienden erg bijzonder! En weetje, ook ik en mijn vriendinnen kunnen leren om te luisteren naar God. De Heilige Geest wil ons helpen, omdat wij hebben gezegd: Ja, de Here Jezus moet in mijn hart komen wonen! En als je ‘Ja’ zegt tegen Jezus, dan komt de Heilige Geest jou helpen om te luisteren naar wat God graag wil. Maar dan moet jij wel Bijbellezen en bidden. Want dan heb je contact met God. Geloof jij ook dat de Heilige Geest jou kan helpen hierbij? Kom, dan gaan we samen bidden.