Wie van jullie weet wat een anker is?


Een anker heb je nodig als je met een boot op het water bent. Soms als je rondvaart met de boot en je ziet een mooi plaatsje waar je wilt gaan liggen, dan kun je het anker overboord gooien. Het anker heeft twee punten die op de bodem komen en die punten zetten zich vast in de bodem.
Kun je zomaar dat anker overboord gooien of moet je dat met je verstand doen? Zo van hups, plons ik lig? Of gooi je het anker overboord, vaart dan een beetje achteruit totdat het anker in de bodem vastzit?


Stel je voor dat het hard gaat waaien en je anker zit niet goed in de bodem vast wat zal er dan gebeuren denk je? Je drijft dan weg en kunt tegen andere boten aan botsen of als je op een groot meer bent kan het zijn dat je helemaal over het meer heen zwalkt. Je weet niet meer waar je bent of je komt vast te zitten als er een ondiepe plaats is op het meer. Dan moet je hulp vragen om weer los te komen.


Jullie begrijpen misschien wel wat het anker voor ons is? Het anker is de Bijbel, de bodem van het meer of van de zee is Jezus. Als we in ons leven veel weten over het anker dan zijn we met Jezus in contact, dat wil zeggen dat we weten hoe we dicht bij Jezus moeten blijven, maar als we er maar een beetje op los leven dan kan het zijn dat we losraken van Jezus en ver van Hem wegdrijven. Dan hebben we soms anderen nodig die ons weer naar Jezus brengen.


Die ander kan jij ook zijn. We zullen altijd voor elkaar moeten zorgen zolang we leven. Jezus wil ons allemaal heel dicht bij zich houden. Dan zijn wij het gelukkigst.