Dit werkje kan gebruikt worden bij het verhaal van de wijze en de dwaze man. Het verhaal gaat over de twee mannen. Een man kiest de gemakkelijkste weg, hij bouwt zijn huisje gewoon op het zand, daar hoeft hij weinig voor te doen, hij hoeft niet te klimmen, hij hoeft niet te graven, het kost hem geen moeite. De eerste de beste plek die hij vindt om een huis te bouwen die gebruikt hij. Hij bouwt zijn huisje gewoon op het zand, heerlijk op het strand, hij kan de vissen zien zwemmen, hij kan schelpen zoeken en hij kan heerlijk zwemmen en zonnebaden, hij heeft overal aan gedacht… tenminste… dat dacht hij. De wijze man was toch net iets verstandiger, hij deed moeilijk, ja werkelijk moeilijk, hij zocht een goede plek, een rots waar hij zijn huisje op kon bouwen. Hij zou dus eerst moeten klimmen om op de rots te komen en vervolgens moest hij kijken of er een vlak stuk was om zijn huis op te bouwen en dan moest hij ook nog tot overmaat van ramp alle materiaal naar boven slepen om te kunnen beginnen…. Tjonge jonge wat een werk. Was dat echt zo slim?


Ja hoor dat was heel slim, want het begon te regenen, het regende aan één stuk door en wat gebeurde er, het werd vloed. Dat betekende dat het water hoger en hoger kwam. Tja daar zat die onverstandig dwaze man op het strand met zijn mooie huisje. En het water kwam hoger en hoger en het zand begon weg te spoelen, het huisje zakte scheef en stortte al snel in. Weg was het huisje. Maar de wijze man hij kon gewoon toekijken hoe het water hoger en hoger kwam en hem gebeurde niets want hij had zijn huisje op een hoge plek gebouwd en op een hele veilige plek, boven op een rots. En als je als kind leeft in deze wereld dan kun je steeds de gemakkelijkste weg nemen om ergens te komen. Je kunt steeds alles heel simpel willen doen, gewoon meedoen met iedereen om je heen, gewoon leven zoals iedereen dat doet, lekker feestvieren, alles om je heen vergeten, niet eerst even nadenken of het verstandig is om iets op een bepaalde manier te doen. Misschien moet je net als die wijze man eerst even bedenken wat je het beste kunt doen, wat is de veiligste weg, hoe kom ik bij de Here Jezus? Is dat echt door alles maar te doen wat je zelf wilt, of moet je dan toch soms keuzes maken en je levenshuisje boven op de Rots bouwen. Die Rots dat is Jezus en als je je huis op Hem bouwt en luistert naar Zijn stem en doet wat Hij van je vraagt, dan is dat niet altijd de gemakkelijkste weg, niet altijd eenvoudig, maar wanneer het moeilijk wordt en het water omhoog komt dan mag je zeker weten dat je veilig geborgen bent, dat je je huis hebt gebouwd op de beste plek!!!!

Dit knutselwerkje bestaat uit een basisplaat met daarop twee zandheuveltjes, water en een rots. Ik heb er twee huisjes bijgeleverd en twee poppetjes. Het ene mannetje leest de bijbel en het andere mannetje staat inmiddels te huilen, hij is geschrokken en weet niet meer wat hij moet doen, zijn huisje is scheefgezakt en spoelt weg.
Kleur alles in, knip vervolgens de huisjes buitenom uit. Knip de modellen met de poppetjes erin ook buitenom uit. Knip nu in de huisjes de dikke lijnen open en vouw de voorkant van het huisje op de stippellijn naar buiten toe. Doe lijm op de plakstroken bij de poppetjes en plak ze achter hun huisjes, lijm vervolgens de huisjes op de juiste plek op het papier. Het goede huisje op de rots en het scheve huisje op het zand schuin het water in.

DOWNLOAD WERKBLAD