Bij het lezen van een verhaaltje van Anita den Boer-Kosmeier "Mooi van binnen" over de verrekijker dacht ik, daar kan ik wel een kijker bij maken die ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden en tijdens het zoeken naar wat extra informatie kwam ik toch tot een idee. Anita geeft in haar verhaaltje aan dat de verrekijker de focus legt op de binnenkant en niet op de buitenkant en zo kun je dat ook gebruiken.  Klik hier voor haar verhaal Mooi van binnen van Anita den Boer-Kosmeier  Zou je je concentreren op uiterlijkheden of op fouten van mensen dan kun je eigenlijk wel stoppen, want als kinderen van de Here God zouden we ons toch toe moeten leggen op dat wat in het hart is. Daarnaast moeten we kijken als door de ogen van God en niet de ogen van mensen. Maar bij verrekijker kwam ik ook weer op de focus. Een verrekijker haalt dingen die heel ver weg lijken ineens heel dichtbij. Je kunt daardoor dingen naar je toe halen, beter zien, beter bekijken en beter beoordelen. Als je door een verrekijker kijkt dan worden dingen uitvergroot die in de verte zijn en met het blote oog heel klein lijken en wil je dan naar de dingen die dichtbij zijn kijken dan is dat juist vaag. Als wij de focus houden op God, die nu soms nog heel ver weg lijkt te zijn, dan komt Hij steeds dichterbij. Hoe dichter Hij bij ons komt hoe meer de dingen die dichtbij zijn -en soms enorm moeilijk zijn- zullen vervangen. Hoe kunnen wij God dichtbij halen? Kan dat echt met een verrekijker? Of toch door te bidden? Door Zijn woord te lezen? Door dichtbij Hem te leven? Ja natuurlijk als wij ons richten op de Here God, zal Hij steeds dichterbij komen en zullen wij Hem meer en meer gaan zien en ervaren en zullen de moeilijke dingen steeds meer op de achtergrond raken en lijkt het of ze vervagen. 

Vaak zie ik mensen met wc-rolletjes verrekijkers maken en dan moeten er doosjes tussen, bijvoorbeeld lucifersdoosjes en dan wordt het met veel tape aan elkaar geplakt, maar ik bedacht me dat dat eenvoudiger zou moeten kunnen. Ik dacht als ik een tussenstukje maakt die ook nog een beetje schuin loopt en wat stroken voor de boven en onderzijde van de verrekijker dan krijg je best een leuk geheel. Het verven met zwart werd een geknoei (daar ben ik goed in) maar het resultaat is best leuk. Het was mijn proefversie, ik had het tussenstukje dus met dun papier gedaan en dat is met verf wat kwetsbaarder, maar het wil prima en het lijkt leuk.
Ik hoop dat jullie er iets mee kunnen.

De pdf bevat 3 bladen.
Blad 1 voor 3 kinderen een tussenstukje die gevouwen kan worden tot soort doosje (deze lever ik extra aan zodat je ook met 2 wc rolletjes en dat tussenstukje eenvoudig een verrekijker kunt maken die je daarna versiert bijvoorbeeld.
Blad 2  de 2 stroken (voor 1 kind) die om wc-rolletjes gelijmd kunnen worden en geprint in kleur.  (zou je deze op stevig karton overzetten of printen dan kun je daar ook de rolletjes mee maken voor een verrekijker)
Blad 3  bevat een tussenstuk en de stroken voor 1 kind en dus 1 verrekijker.

Werkbeschrijving :

-Print blad 1 of blad 2 en blad 3 uit op de gewenste kleur papier
-Kleur eventueel de onderdelen in
-Knip alle onderdelen uit
-Lijm de stroken van blad 2 om de wc rolletjes en zorg dat de naden buiten zicht komen
-Vouw het doosje van blad 1 of blad 3 op de vouwlijnen en doe lijm op de aangegeven vlakken en lijm nu de andere vlakken eroverheen
(lijm eerst de lijmvlakken links en rechts over elkaar heen en pas als laatste de andere zodat je nog de zijkanten aan kunt drukken door je vinger binnenin het doosje te stoppen)
-Doe nu lijm op de zijkanten van het doosje en lijm de wc rolletjes links en rechts vast. Zie voorbeeld op foto voor de positie. (Ik deed er even een elastiekje omheen zodat het beter bleef zitten.
-Doe lijm op de lijmstroken van blad 3. De smalle stroken zijn voor de kant die je bij je ogen houdt en de brede stroken komen aan de andere zijde.
-Lijm de stroken rondom het linker- en rechterrolletje van de verrekijker. (zie foto)
-ik hoop dat het wat duidelijk is als jullie de foto zien, het is eigenlijk een eenvoudige knutsel maar om te beschrijven wat lastiger voor Aaltje.

DOWNLOAD werkblad voor een verrekijker