advertentie google

Deze knutsel heb ik eigenlijk gemaakt omdat één van de kinderen van de zondagschool gedoopt wilde worden en omdat wij bij ons in de kerk doop door onderdompeling hebben komen er dan vragen. Is hij niet te jong, beseft hij goed wat dopen is, meerdere dingen komen dan opborrelen. En uiteindelijk besloot ik om de knutsel aan te passen op het dopen, om de kinderen duidelijk te maken wat dopen is. Maar deze knutsel kan ook anders gebruikt worden, want we moeten ook schoon gewassen worden van zonden, we moeten niet langer foute dingen doen, maar goede dingen, we moeten de Here God vragen of we bij Hem mogen horen en de Here Jezus stierf voor onze zonden aan het kruis, dus wij mogen ook aan Hem vragen of Hij onze zonden weg wil nemen. Vaak hebben we het dan over viezigheid, fouten, stoute dingen die je hart zwart maken, donker, maar we moeten dus zorgen dat we weer schoon worden. Ik heb diverse dingen erbij geschreven. Een uitleg over wat dopen ongeveer is, ik heb wel de onderdompeling gebruikt. Ik heb een verhaal geschreven waarbij een jongen vies wordt door slootje springen en weer schoon moet, hij moet in bad, gewassen worden en dit kan gebruikt worden voor de zonden die weggenomen worden door Jezus bloed, maar ook dopen, want ik heb er een extra stukje uitleg aan toegevoegd welke weggelaten kan worden. En er zijn twee verhalen van kinderen die graag Johannes de Doper spelen en andere kinderen willen dopen. Maar de verhalen hoeven niet gebruikt te worden, het werkje kan zeker ook gebruikt worden voor andere doeleinden.
Wat is dopen?
Klik hier voor het verhaal Slootje springen
Klik hier voor het verhaal Helemaal kopje onder
Klik hier voor het verhaal Pieter speelt Johannes de Doper

Dit werkje bestaat uit een basisblad met daarop het bad en een blad met daarop een plakstrook en een poppetje. De foto laat tweemaal de knutsel zien, dit voorbeeld is gemaakt door Eline, eigenlijk is het maar 1 badkuip met daarin een poppetje die ronddraait, ik heb even willen laten zien dat dus eerst het vieze poppetje boven het bad uitsteekt en daarna als je draait de schone. Op de ene handdoek staat schoon, die is dus schoon en de andere heeft erop staan gewassen, die is dus gewassen, maar dat is een woordgrapje van mijzelf want natuurlijk wil ik ermee zeggen dat we schoon gewassen moeten worden. Niet in een badkuip, maar in eerste instantie met het dierbaar bloed van Jezus. Hij neemt onze zonden weg. Zoals jullie kunnen zien staat er op de badkuip Heerlijk hemels sop. Ik werd er gelijk al op gewezen door andere mensen dat dit een titel is van een lied van Herman Boon en dat klopt, ik heb de titel ooit eens gehoord, het lied kende ik niet maar ik heb het opgezocht en het gaat over de Heilige Geest, over een douche waarbij je overspoelt wordt door Gods Geest, heerlijk hemels sop. Erg leuk bedacht ook, een mooi lied, maar ik heb de knutsel vooral bedoeld als wasbeurt, dat je schoon moet worden, dat je hartje niet langer hoort bij de boze, dat het niet langer van de wereld is en gelijk is aan alle mensen om je heen, maar dat je hartje hoort bij de Here God en daarom moet het schoon, moet het anders worden, moet het gaan stralen. Dopen hoeft er niet eens in betrokken te worden, maar rein en heilig leven, je volledig overgeven en echt horen bij de Here God is een mooie boodschap om mee te geven aan kinderen. Als je vies wordt, wat doe je dan? Dan ga je jezelf wassen, en wanneer je van binnen vies wordt ook en wie kan je daarbij helpen? Ja de Here Jezus. Ik heb het mannetje een boven en onderkant gegeven, de ene kant is vies en bevuild, het heeft vlekken, de andere kant is schoon. Het poppetje wordt met een splitpen bevestigd aan de strook waardoor je het mannetje om kunt draaien, de vieze man draait onder water en komt schoon weer boven. Ik hoop dat jullie er iets mee kunnen. 

Werkbeschrijving:

Ik heb 160 grams papier gebruikt maar dunner kan ook bijvoorbeeld 120, test het zelf desnoods even met gewoon papier, ik koos voor stevig papier vanwege vooral de splitpen en het draaien, dan wil het nog wel eens scheuren als kinderen wild doen of vaak draaien. Daarnaast gaat dun papier snel verbuigen als het met stiften wordt gekleurd, dan krijg je dat het hoofd ombuigt en het draaien lastiger wordt, maar op zich wil het prima, ik heb de proefversies wel met gewoon papier gedaan.

Kleur de badkuip met vloertegels in
kleur ook het poppetje in
knip nu de badkuip uit, dus het geheel met tegels enz.
knip ook het poppetje uit
knip de plakstrook uit
Maak eerst gaatjes in de zwarte stippen van de plakstrook en het dubbele mannetje
bevestig het poppetje met een splitpen achter de plakstrook
(doe dus eerst de splitpen door de plakstrook en daarna door het poppetje)
doe nu lijm op de zijvlakken van de plakstrook en lijm het precies achter de hoeken van het bad. 
Aan de vorm kun je zien waar het moet en als je het poppetje iets verder vanaf het bad wilt hebben dan lijm je de plakstrook er iets boller achter.
(Ik heb zelf met mijn handen het bad gepakt terwijl we de plakstrook er al achter gelijmd hadden en heb toen even de plakstrook vanuit de zijkanten bol gedrukt, wanneer de lijm nog nat is wil dat prima. Nu kan het poppetje mooi achter het geheel draaien.)

DOWNLOAD WERKBLAD