Dit knutselwerkje is eigenlijk gebaseerd op het idee dat je de kinderen duidelijk maakt wat er in het hart van een kind kan leven. Dat kan van alles zijn. Kinderen mogen dat ook zelf invullen. Boosheid is over het algemeen wel bekend, roddelen, pesten enz. Er zijn heel veel dingen die in het hart voor kunnen komen, dingen die niet goed zijn. Maar wat bevindt zich nog meer in jouw hart? Er zijn meerdere dingen die de Here God in ons hart gelegd heeft. Als Hij in ons hart woont, dan Zijn de dingen van Hem daar zeker aanwezig. Bijvoorbeeld goedheid, liefde, vrede, blijdschap. Je kunt ook daarin weer veel goede dingen met de kinderen bedenken. Deze dingen zijn waardevol, laat de kinderen dat goed beseffen. Als zij het knutselwerkje maken en je knipt appeltjes uit met daarop goede en slechte dingen dan laat je de kinderen de goede appeltjes eruit zoeken en die plakken aan de binnenkant van het hart. Want dit zijn dingen die ze goed moeten bewaren, goed vasthouden, verlies die dingen niet. Kijk uit dat je de vrede niet kwijtraakt, dat je blijdschap niet af wordt gepakt door de verkeerde dingen die je doet. Blijf leven met de Here Jezus en zorg dat het kwade en foute verdwijnt. 
Ik heb voor de kinderen in dit geval appeltjes gebruikt, deze appeltjes kunnen op vele manieren gebruikt worden, maar voor kleinere kinderen zullen appeltjes moeilijk te knippen zijn, kies dan bijvoorbeeld voor rechthoekjes. Deze zijn vrij gemakkelijk te maken. 

De hartvormen kunnen als één geheel uitgeknipt worden. Op de tussenlijnen worden vouwen gemaakt en het plakstrookje wordt gelijmd op het hart aan de andere zijde. Nu heb je een puntvormig geheel. Aan de binnenkant plakken de kinderen de goede dingen en de slechte dingen laten ze los zodat ze er door de Here Jezus zo weer uitgegooid kunnen worden en natuurlijk ook door henzelf. Het goede willen we behouden en het slechte willen we kwijt.
Ik heb de hartjes in het midden van een gaatje voorzien met een perforator en vervolgens lint erdoor gedaan. Bij gebrek aan mooi lint, moeten jullie het doen met wat je nu ziet. Je kunt dit werkje op veel manieren uitbreiden, laat bijvoorbeeld de kinderen zelf de buitenkanten versieren met glitters. Maar wat ook leuk is is om in het bakje iets lekkers te doen. Wat in het hart zit is goed, het is smaakvol en lekker. Mensen willen het proeven, ze genieten ervan. Genieten ze ook van jou? Van de dingen die uit jouw hartje komen? Of is dat alleen maar boosheid, ruzie?
Zo kun je het idee heel goed overbrengen en levend maken voor kinderen.

Bijgevoegd een blad met appeltjes om uit te knippen en het hartvormige werkje.

 

DOWNLOAD WERKBLAD