Ik was voor moederdag bezig geweest met een kip en tijdens dat proces wees iemand mij erop dat er een bijbeltekst is over schuilen en een vergelijking in de bijbel.
Ik ging zoeken en vond de volgende teksten: Hoe vaak heb ik je kinderen niet bijeen willen brengen zoals een hen haar kuikens verzamelt onder haar vleugels, maar jullie hebben dat niet gewild. (Matteüs 23, 37 Lucas 13,34).
En dat is niet zo mooi als je het leest dat mensen niet wilden schuilen, zich niet wilden verzamelen onder de veilige vleugels van God. Maar ik dacht gelijk, ja maar dat willen wij toch wel. En het lied van Elly en Rikkert: Zoals een kuikentje dat bij de moeder zit onder haar vleugels waar het veilig is tegen regen tegen zonneschijn Heer zo wil ik bij U zijn, zo is die tekst voorzover ik mij herinner en dat is zo'n mooie tekst, eenvoudig maar veelzeggend. Wij mogen als kinderen van de Here God weten dat we mogen schuilen bij Hem en als wij boos zijn en denken bekijk het en we lopen liever ver weg, dan moeten we misschien toch nog even nadenken, waar gaan we naartoe, wat heeft voor zin, en waar zijn we veilig?

J

Ik wilde dit toch als knutsel meeleveren, misschien dat jullie er zelf iets bij weten te bedenken of iets mee kunnen, omdat ik toch voor moederdag bezig was besloot ik naast die kip een andere versie te maken met een kuiken. Deze is iets eenvoudiger in elkaar te zetten, maar er hoeft immers ook niks in.


Werkbeschrijving kip:


De kip kan met 80 grams papier gemaakt worden, maar ik heb het voorbeeld op 120 grams geel papier gemaakt.
In het bestand staan 3 werkbladen
Op blad 1 de basis voor moeder kip
Op blad 2 de losse bijbehorende onderdelen
Op blad 3 twee kuikentjes dus voor 2 kinderen

-Kleur alles in voorzover nodig en knip de onderdelen uit
-Vouw de onderdelen voor het kipdoosje van blad 1 op de vouwlijnen om
-Ik heb de lijmvlakken gestippeld gemaakt, doe lijm op de gestippelde vlakken en lijm het geheel in elkaar
-De kuif van blad 2 kun je als rechthoek eerst uitknippen, vervolgens op de middenlijn dubbelvouwen en in één keer knippen, soms gaat het even naast de lijn maar dat werk je vrij snel bij.
-Doe lijm op de lijmvlakken van de kuif en lijm ze met het lijmvlak aan de binnenzijde van de bovenkant van het bakje, op de brede kant zie foto.
-De snavel heb ik met beide kanten aan elkaar op het werkblad staan, je knipt precies in het midden de twee delen van elkaar los. Knip nu ook de kleine gearceerde driehoekjes eruit bij elk snavelstuk. Nu houd je aan beide snavelstukken twee plakstrookjes over. Vouw de snaveldelen in het midden vanaf de punt dubbel en vouw vervolgens de lijmstrookjes om en lijm nu eerst het ene snaveltje net onder de oogjes in punt (V) vorm en vervolgens lijm je het andere deel (hoeft er niet perse op) er van onderaf in.
-Ook de lel kun je eerst als rechthoek uitknippen en vervolgens dubbelvouwen waarna je in één keer beide lellen uit kunt knippen.
-Doe lijm op de plakstrookjes van de lel en lijm deze over elkaar heem zodat je een dubbele krijgt en lijm het geheel onder de snavel in het midden van het buikvlak.
-Neem nu een draad voor de pootjes en lijm die onder het geheel langs. Ik maakte met lijm een bijna vierkant onder de kip en legde de draad erop en klaar. Daarna even de draad op de gewenste lengte knippen en de pootjes eraan lijmen.
-Laat de staart nog een tikje rond lopen, ik rolde de staart met de onderkant om een potlood en vervolgens was die wat rond lopend en deed ik wat lijm op de smalste kant van de staart en lijmde het aan de kip
-De vleugels heb ik ook even wat rond geduwd en toen lijm aan de binnenkant bij de smalle zijde ervan en het tegen de zijkant geplakt.
-Lijm nu de pootjes aan de kip.

Het kuikentje daarbij ben ik de vouwlijnen vergeten maar het wijst zich wel.
-Vouw van het kuikentje alle vlakken op de lijn om. De gestippelde vlakken naar achteren vouwen, ook het vlak met de ogen naar achteren en het blanco vlak. Gewoon elke tussenlijn is een vouwlijn.
-Knip de kleine priegelige driehoekjes eruit zodat het kuikentje bovenop wat puntig veerachtige haren krijgt. 
-Kijk nu eerst of alles goed over elkaar heenvalt. Ik vouw nog wel eens slordig waardoor bij mijn kuikentje een gestippelt stukje van het lijmvlak zichtbaar bleef, je kunt dat eventueel dan nog even bijwerken.
-Doe lijm op de gestippelde vlakken van het kuikentje en lijm nu de vlakken over elkaar heen. Eerst de gestippelde vlakken over elkaar lijmen en daarna de buitendelen, de blanco driehoek en het deel met de ogen eroverheen. 
-Knip nu het snaveltje in twee delen, dus tussen de lijmvlakken ze van elkaar af halen.
-Knip de gearceerde driehoekjes tussen de plakstrookjes uit
-Vouw nu de snaveldelen dubbel vanaf de punt van de snavel tot het uitgeknipte driehoekje
-Vouw de plakstrookjes naar achteren en lijm nu eerst 1 deel tussen de ogen (er net onder) en lijm vervolgens het andere deel er van onderaf in.
-Lijm een draad voor de pootjes onder het kuikentje of lijm de pootjes er gewoon zonder draad aan. (zie foto)
-Nu nog even de vleugeltjes en de staart. Het middenste stuk is de staart die is iets langer.

De beschrijving is moeilijker te doen dan het kipje in elkaar te zetten, ik probeer het goed uit te leggen, maar dat valt niet mee, mochten jullie iets niet snappen mail mij gerust.

DOWNLOAD WERKBLAD kip met kuiken