Deze knutsel hoort bij het thema gehoorzaamheid. Ik heb hier een verhaal bij geschreven maar bij dit thema kun je ook gerust een bijbelverhaal kiezen waarin het gehoorzamen van God naar voren komt. Klik hier voor het verhaal van Eigenwijze Ester, eigenwijze meid

Gehoorzaamheid is iets waarvan de meeste kinderen toch wel ongeveer weten wat je bedoelt. Als je de vraag stelt, wie weet wat gehoorzaamheid is, krijg je als eerste toch wel als antwoord, luisteren. Ja gehoorzaamheid is iets wat heel belangrijk is om als ouders, meesters en juffen en grote mensen mee te geven aan de kinderen. Alles valt of staat met het gehoorzaam zijn aan anderen, het luisteren naar anderen en het doen wat een ander van je vraagt. Koppel dit maar eens terug naar het woord van God en de richtlijnen die meegegeven worden om te leven naar de wil van God, dan is het zo belangrijk dat onze kinderen weten wat het is om te gehoorzamen en wat het oplevert als ze gehoorzaam zijn. Leef naar de wil van God, als Hij van je vraagt om Hem te volgen, volg jij Hem dan? Of ga je lekker de andere kant op. Weten de kinderen ook waar ze uitkomen als ze een andere weg kiezen, hun eigen weg? Al houd je het eenvoudig dan nog kun je de kinderen duidelijk maken dat kiezen voor de wil van God de goede kant opgaat, want als je dat doet en je hart aan Hem geeft dan kom je bij Hem en mag je later bij Hem komen wonen, misschien duurt dat nog best lang, maar toch is het belangrijk dat je doet wat Hij zegt en het altijd probeert om naar Zijn wil te doen. Als kinderen toch doen wat ze zelf willen en hun eigen regels bepalen, ja dan kunnen ze lekker gaan en staan waar ze willen, dan hoeven ze niet goed te doen en anderen te helpen, dan kunnen ze stelen en liegen en alles wat ze maar leuk vinden, maar komen ze dan echt bij de Here God in de hemel? Of gaan ze dan toch de verkeerde kant op? 
En als je het betrekt op de vaders en moeders en hoe de Here God ons oproept om onze vader en moeder te eren en ook hen gehoorzaam te zijn dan begrijpen kinderen wel dat hun vader en moeder regels bedenken die echt nodig zijn. Zouden er geen regels zijn dan zou er heel veel fout kunnen lopen. Vaders en moeders weten vaak al wat er fout kan gaan omdat ze zelf vroeger die dingen ook probeerden en toen kwamen ze er echt wel achter dat dat niet de goede weg was. En vaders en moeders hebben vaak ook al heel veel dingen gelezen en gehoord van anderen, want er kan zoveel fout gaan. Vaders en moeders willen het beste voor hun kinderen, dus zij willen dat hun kinderen de goede kant op gaan, dat ze niet verkeerd terechtkomen. Als er iets op de weg ligt en het kind ziet het niet, dan zal mama gelijk roepen, let op.. logisch toch, want mama wil niet dat haar kind valt. Er zijn regels bedacht zodat het geen rommeltje wordt, want dan wordt er niks meer opgeruimd, dan springen alle kinderen op de bank en krijg je overal stof en gaat de bank stuk, dan lachen kinderen zomaar iedereen uit die er wat gek uitziet, dan gaan ze pesten. En bij grote mensen is dat precies zo.. reken daar maar op, die rijden dan lekker door het rode stoplicht en die gaan dan fietsen op de autoweg, dat kan natuurlijk niet, er moeten regels zijn en we moeten allemaal ons aan die regels houden en gehoorzamen. Dat is voor onze eigen bestwil. Er zijn best wel eens regels waarvan we denken die verzinnen ze zomaar om ons te plagen, maar toch moeten we luisteren en gehoorzamen omdat de Here God dat van ons vraagt.


 

 


Werkbeschrijving:
Dit werkje is op zich vrij eenvoudig. Kleur alles mooi in en knip vervolgens de onderdelen buitenom uit. Ik heb zelf geprint op geel karton omdat ik anders te lang aan het inkleuren ben, maar op de zondagschool heb ik het gemaakt met wit papier 160 grams. Dit kan gerust 120 grams zijn. Gewoon papier wil ook, maar dan zou ik persoonlijk ervoor kiezen om de handjes te lijmen, want anders zijn de handjes amper te draaien. Lijmen in een vaste positie geeft dan meer stevigheid. Als de wijzer draait is dat in principe ook prima.
Dit werkje bestaat uit een basisblad en een blad met onderdelen.
Op het basisblad zie je een  hoofd met armpjes en grote oren. Bij de oren zie je stippellijnen, deze kunnen opengeknipt worden of opengeprikt met een prikpen. Nu kunnen de handjes aan de armpjes bevestigd worden (met splitpennetjes) en kunnen de handjes gedraaid worden en de vingers in de oren gestoken. Dit is dus overduidelijk een kind dat niet wil luisteren en dat laat zien. Maar ik heb links de slechte dingen gezet en rechts de goede dingen die betrekking hebben op het gehoorzaam zijn. De wijzer wordt dus met een splitpennetje op de stip vastgemaakt welke je op de neus ziet en kan vervolgens draaien. Goed moet naar rechts en fout natuurlijk naar links worden gedraaid. Om splitpennetjes te besparen zou je ervoor kunnen kiezen om de handjes gewoon te lijmen. Ik heb daarom ook niet de punten voor de bevestiging aangegeven op de handjes maar wel op de armpjes en laat dat aan jullie over zodat jullie zelf kunnen kiezen. Als de handjes kunnen draaien krijg je dus vingers in de oren om aan te geven… ik luister niet en handjes teruggedraaid het effect van opletten, ho stop. Net als ouders doen, vinger omhoog met als teken:  Denk erom, Luisteren…. Let op!!!
Je kunt dus kiezen om links het handje met de vinger in het oor te schuiven en rechts het handje in de rechtop stand te plakken. Net wat je leuk vindt.
De kinderen vonden de knutsel overigens erg leuk. Er is ook een kleurplaatversie beschikbaar, bij mij wilde een kleiner kind graag de wijzer op de kleurplaat, dat is op zich wel mogelijk, het is dan ietsjes lang, maar dat vinden kinderen niet erg. Ook kunnen kinderen nog haar maken aan het hoofd, dat is net afhankelijk van de beschikbare tijd en fantasie van het kind.

DOWNLOAD WERKBLAD

DOWNLOAD DE KLEURPLAATVERSIE