Deze knutsel heb ik eigenlijk gemaakt bij het verhaal over Laban. Jakob wilde trouwen met de jongste dochter van Laban en Laban beloofde hem dat maar Laban nam een loopje met Jakob en liet hem trouwen met zijn oudste dochter Lea. Jakob moest nog eens 7 jaar werken voor Laban om te mogen trouwen met Rachel. Het verhaal is na te lezen in Genesis 29 en staat ook wel in kinderbijbels beschreven, ik heb het daarom niet helemaal uitgeschreven.

Waar ik de nadruk op heb willen leggen is vooral ook dat we de leugen moeten stoppen, we moeten ophouden met liegen en bedriegen en we moeten de waarheid in ons hart dragen. Bij deze knutsel draagt Laban een hart met daarop de tekst in zijn armen. Hij houdt het stevig tegen zich aan, tegen zijn hart aan en ik probeer daarmee het wat beeldend te maken. Maar los van het verhaal over Jakob en Rachel en het verhaal van Laban kun je dit ook gewoon gebruiken bij het onderwerp eerlijkheid, oprechtheid, niet liegen, ver weg blijven van de leugens en de waarheid uitdragen, de waarheid dragen, de waarheid omarmen. Het is breder te gebruiken alhoewel ik het bij het verhaal van Laban gebruikt heb. Los van dit verhaal is het belangrijk voor ons als kinderen van de Here God om de waarheid na te jagen, om te vertellen van de liefde van God en om eerlijkheid te tonen, mensen moeten aan ons kunnen zien dat we eerlijk zijn, dat de dingen die wij zeggen ook echt uit ons hart komen en dat we niet een loopje met ze nemen door ze voor de gek te houden en voor te liegen. Niet zoals pinokkio met zijn lange neus, die groeide elke keer als hij een leugentje vertelde, onze zonden groeien ook als wij een leugen vertellen of iets doen wat niet goed is. Willen we dat? Of willen we de waarheid omarmen.

Ik heb in het bestand drie versies staan. Twee ervan zijn iets eenvoudiger daar hoeft minder bij geknipt te worden en bij de andere moeten ook de armen worden uitgeknipt, maar op zich valt het mee en is het goed te doen.


Werkbeschrijving:

Het bestand bestaat uit 5 bladen.
Op blad 1 en 2 de onderdelen voor het mannetje met lange neus en losse armen die er voorlangs geplakt worden en op blad 3 en 4 de onderdelen voor de al iets eenvoudiger versie, minder knipwerk en blad 4 en 5 kunnen ook samen gebruikt worden, want op blad 5 heb ik rondom het hoofd van de man een lijn gemaakt waardoor niet de haarpunten helemaal geknipt hoeven te worden, dit gaat sneller.

- Print de gewenste bladen uit.
- Kleur de onderdelen in
- Bij blad 1 en 2 knip je het driehoekje uit in het gezicht van de man
- Vouw de neus van blad 2 op de vouwlijnen in de lange vlakken, laat de kleine driehoekjes nog even recht zodat je de neus door het gat in het gezicht kunt steken.
- Lijm de neus in elkaar tot een driehoekig geheel en lijm de rondlopende punten van de neus op elkaar
- Doe de neus met de driehoekjes door de opening in het gezicht en lijm de lijmvlakjes aan de achterkant van het hoofd vast met plakband of lijm
- Doe lijm aan de bovenzijde van de achterkant van de armen (alleen bovenaan bij de schouders) en lijm de armen op de man links en rechts
- Schuif het hart in de armen

- Print blad 3 en 4 uit of blad 4 en 5
- Kleur de bladen in
- Knip de onderdelen uit
- Knip het driehoekje in het gezicht van de man eruit
- Op blad 3 en blad 5 zie je onder de mouwen/armen pijltjes staan het is de bedoeling dat langs de armen geknipt wordt over de stippellijnen tot aan de binnenkant van de ellebogen (nu kunnen de armen bewogen worden)
- Doe wat lijm bij de polsen van de handen en lijm de handen links en rechts onder de mouwen, dus handen aan de armen vastlijmen door lijm bovenop de polsen te doen en ze onder de armen te schuiven.
- Schuif het hart in de armen
- Vouw de neus in elkaar en lijm het in elkaar met het lijmvlak langs de lange kant van de neus.
- Schuif de neus met de plakstrookjes door het gat in het gezicht van de man en lijm de strookjes aan de achterzijde vast door ze opzij te vouwen of gebruik plakband.

Ik hoop dat jullie eruit komen, mailen mag altijd.

DOWNLOAD WERKBLAD