Deze knutsel kwam eigenlijk bij toeval tot stand. Ik moest weer het verhaal doen m.b.t. de Samaritaanse vrouw. Het verhaal is te vinden in Johannes 4 en Jezus zegt tegen haar dat als zij Hem om drinken zou vragen Hij haar levend water zou geven. Ik dacht ja wat voor knutsel moet daar nu bij, wat vinden kinderen leuk en hoe laat je zien wat levend water is, wat is levend water hoe zie je dat. Is het water vol met rommel en vol met beestjes? Is het water zoals van een rivier waar stroming in zit? In de bijbel zie je meer dingen over het levende water en wat wij mogen ontvangen. Als rivieren, dus toch met beweging erin, stroming. Levend water waarmee we gevuld worden en waardoor we nooit meer dorst zullen krijgen. Het is eigenlijk erg leuk als je het al leest en ik vind het dan vooral leuk om water aan te leveren verfrissend en heerlijk en het liefst helder en met beweging erin, maar ja ik kan niet alles en doe mijn best er iets leuks van te maken zie het resultaat. Een flespoppetje met hoed en haar en voeten en handen maar je kunt er binnenin kijken en het water zien en als je de pop beweegt dan zie je in het water bellen komen en beweging, dit komt door de combinatie van water en zonnebloemolie en een beetje waterverf/inkt en voor de versiering wat glitters. Als de fles gevuld is en je begint te schudden en houdt de fles even op z'n kant en weer recht dan komt het water tot leven, althans er komen bubbels enz. En voeg wat zout toe of afwasmiddel dan is het ook leuk om te zien, maar ik vind het met olie en water het meest geschikt.

 Het mooie vind ik de woorden over rivieren en over bronnen en Jezus die de bron is waar wij uit mogen drinken. Hoe in de bijbel staat dat rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in Hem gelooft. Het water zal sprankelend zijn, krachtig zegt Jezus en als wij daarmee worden gevuld en ons laten vullen en ervan drinken dan zal het in ons sprankelen en borrelen en het zal omhoog vloeien en overstromen, maar het kan ook verkoelen en verfrissen, zuiveren en bevrijden van alles wat fout is in ons leven, want als het levende water naar binnen stroomt zal alles wat er niet hoort omhoog drijven, dat kun je in dit geval ook met dat olie doen, olie drijft op water, het water zakt naar onderen en zorgt voor de beweging maar het olie drijft omhoog en hoe meer water hoe minder olie want dat zal uit de fles stromen.

‘Rivíeren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft’, zegt Jezus. Johannes 7:38 Ook dit is een prachtige bruikbare tekst bij dit onderwerp. En in Psalm 42 staat: ‘Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar u, o God.’ Er zijn meerdere liederen geschreven over dit onderwerp, mooie liederen en de teksten zijn ook mooi over het levende water. Het levende water is niet maar zo water met iets erin, bubbels, maar water wat tot leven wekt, wat eeuwigheid geeft, waardevol, vloeiend, doorstromend, reinigend en heiligend, bijzonder water, hemels water.
Dat water krijgen we van de Here God, dat stroomt bij ons naar binnen, we kunnen ons ermee laten vullen, het zal ons tot leven brengen, ons het leven geven, ons vervullen en Gods heerlijkheid zal voelbaar zijn.
Zijn wij dan als een waterbak waar je water in gooit, die je vult en die vervolgens zo blijft zoals het is of worden wij als een fontein. Met gewoon water zullen we een soort waterbak zijn het water vult ons en zal opgenomen worden door ons lichaam, opgebruikt worden en we vullen weer bij, maar het levende water zal in ons tot leven komen en sprankelen, opborrelen en ontspringen als een fontein.
God wil ons dat levende water geven. En als we dan denken aan Pinksteren en aan de Heilige Geest dan is de Heilige Geest als dat leven water. Het borrelt op in ons hart, het zet ons in beweging, het brengt ons tot leven, het verfrist en het maakt vrij, het vult en het bevrijdt.
Jezus zegt wil jij bij Mij horen, mag ik jou vullen, mag de kracht van Mijn Geest jou vullen, Ik ben de Bron van eeuwig leven kom en drink.
Ik kan hier nog heel veel aan toevoegen maar ik denk dat jullie wel begrijpen welke kant ik op wil en hoop dat jullie hier iets mee kunnen.

Werkbeschrijving:

Als materiaal heb je een flesje nodig, ik heb flesjes gebruikt met een dopmaat die als doorsnede 3 cm heeft. Iets groter kan. Het zijn flesjes waar sportdrankjes inzitten o.a. Ik heb ook een kleiner model flesje even gebruikt omdat ik niet teveel olie wilde verspillen. 
In de fles komt een derde deel aan water en tweederde deel zonnebloem olie. let op eerst water met kleurstof mengen door goed te schudden en glitters eventueel toevoegen en dan pas de olie erop. Gewoon bronwater erin stoppen mag natuurlijk ook.

Het bestand bestaat uit 1 werkblad met daarop handen, voeten, ogen, neus, mond en onderdelen voor een hoed. Ik heb voor de ogen plakoogjes gebruikt.

- Print het werkblad met de onderdelen uit
- Kleur de onderdelen in
- Knip de onderdelen uit
- Vul de fles met 1/3 deel water en doe er een beetje kleurstof door, blauw, waterverf wil, inkt ook. Goed schudden zodat je helder blauw water krijgt, of mooi blauw water.
- Voeg eventueel naar wens wat glitters toe.
- Giet nu de olie erbij tot bijna bovenaan, niet helemaal tot boven om nog goed te kunnen schudden
- Wikkel wol om je hand tot het dik genoeg lijkt te zijn. Haal het van je hand af en knip het aan één kant doormidden, leg nu een draad ertussen onder de andere nog dichte zijde. Doe nu de draad om de fleshals, net onder het randje waar de dop boven komt. Knoop de draad vast en schuif nu de wol mooi rondom de hals en knip het kapsel eventueel bij.
- Plak nu ook de onderdelen op z'n plek. De handjes heb ik over elkaar heen geschoven en gelijmd aan de achterkant met dubbele plak, met lijm kon ook. Bij de kleine fles moest ik ook de handjes op elkaar lijmen, bij de grotere fles bleef dat gewoon zitten als je ze met de duimen over elkaar schoof.
De voeten kunnen aan de zijkanten eventueel met plakband vast, het is wat lastig inschatten hoe het bij welke fles moet, omdat sommige flesjes holle ruimtes hebben, dan moet er dus lijm op de bolle stukken van de fles die wel de voeten raken, of toch plakband of dubbele plak. Het geheel lijkt erg leuk.
-Voor de hoed heb ik een cirkel (helemaal onderop het vel met onderdelen) als bovenkant, daarboven de strook die rondom de dop van de fles komt, en daar weer boven de rand van de hoed (er zijn twee versies voor mannenhoed en golfrand voor vrouwenhoed) 
 -eerst knipte ik de blanco cirkel uit de hoedrand met golvende buitenkant. Ik schoof vervolgens de rand om de dop van de fles.
 -vervolgens nam ik de strook met kleine plakstrookjes en bevestigde die met de lijmstrookjes naar boven rondom de dop. Deze strook zit dus niet aan de hoedrand vast zodat de dop eventueel nog van de fles kan in het geval er bronwater in zou zitten.
 -daarna plakte ik de kleine cirkel bovenop de plakstrookjes die zich nu boven de dop bevonden. De hoed is nu klaar.

DOWNLOAD WERKBLAD