Deze knutsel heb ik gemaakt bij het verhaal uit Nehemia. Het gaat over het herbouwen van de muren van Jeruzalem. Ze waren met meerdere mensen aan het opbouwen en herstellen van de muren en daarbij kwam er veel tegenstand, ze moesten zich verdedigen, ze moeten doorzetten, ze moesten alert blijven en zorgen dat ze zich niet lieten weerhouden van de bouw. De poorten werden hersteld en de muren weer goedgemaakt en ze gingen door. Ik hoop dat jullie deze knutsel ook kunnen gebruiken. Ik gebruikte het bij Nehemia 3 en 4. Het bouwen deden ze samen, ze hadden hun eigen taken en plaatsen en ze stonden op afstand van elkaar met een werpspies in de handen om aan te kunnen vallen als dit nodig was en ze belaagd zouden worden.

 

Ik heb twee versies gemaakt, de uitgebreidere daar wordt een muur gevouwen en er voorlangs geplakt en de eenvoudige versie daarbij knippen kinderen steentjes uit een blad en plakken die erop, of ze tekenen zelf de stenen en maken zo een muur.

Werkbeschrijving uitgebreide versie:

Het bestand bestaat uit 2 werkbladen.
Op blad 1 de basisplaat en op blad 2 de muurdelen

- Print blad 1 en 2 uit
- Kleur de gewenste onderdelen in, en knip de delen van blad 2 uit. 
Ik heb op blad twee met rood een inkniplijn aangegeven, knip over de rode lijn zodat nu alle delen omgevouwen kunnen worden.
-Vouw de zijkanten van de muur en de lijmstroken naar achteren.
-Doe lijm op de lijmstroken aan het muurdeel (of op de aangegeven plekken op het basisblad) en lijm nu de muur op z'n plaats, druk de zijkanten goed op hun plek zodat die recht zijn.
-Ik lever een smalle strook mee met daarop een rij stenen die eventueel nog over de bovenzijde van de muur het gat dat overblijft kan vullen, maar dit hoeft niet omdat de muur herbouwd wordt, het kan evengoed open blijven zodat de mannen dat nog zouden moeten afmaken.
-Op blad 2 zijn ook twee kleine stenen meegeleverd, die kunnen gevouwen worden tot bakstenen. Op de gestreepte vlakjes komt dan de lijm en de andere vlakken worden er overheen geplakt, nu heb je een baksteen die je op de stenen van de mannen plakt (de stenen die ze zelf bij zich hebben, zie foto)

Werkbeschrijving envoudige versie:

Het bestand bestaat uit 4 bladen.
Op blad 1 de basisplaat en op blad 2 voor twee kinderen steentjes om te gebruiken de muur te bouwen. 
Op blad 3 steentjes voor meerdere kinderen om op de kleurplaatversie (blad 4) te plakken bij de handen van de mannen. Maar die steentjes is wel priegelwerk, ikzelf zou voor kleinere kinderen dat op voorhand niet doen.

-Print de gewenste bladen uit
-Kleur alle onderdelen in
-Knip het vlak met steentjes in stroken of losse steentjes
-Doe lijm op het blanco vlak van de basisplaat en lijm nu de steentjes op hun plaats.
-of laat de kinderen zelf stenen in het blanco vlak tekenen.
Gebruik eventueel de kleurplaat en laat de kinderen twee steentjes van blad 3 tot een doosje vouwen en deze op het blad lijmen bij de handen van de mannen. (dus over de steen die zij bij zich hebben om te bouwen.)


DOWNLOAD WERKBLAD uitgebreide versie

DOWNLOAD WERKBLAD eenvoudige versie