Het idee achter dit knutselwerkje is eigenlijk toch de oproep van de Here Jezus aan een paar van Zijn discipelen om Hem te volgen. Ze waren aan het vissen en kregen de oproep om het vissen te laten voor wat het was en een hele andere richting in te gaan. Ze werden uitgenodigd om met de Here Jezus mee te gaan en op mensen te vissen. Het is voor kinderen heel leuk om uit te leggen dat je als je gaat vissen van alles nodig hebt. Natuurlijk neemt de één alleen een hengel, een koffertje en een paar spullen mee, maar er zijn ook vissers die vismatten, netten en grote paraplu’s enz. meenemen om zo meer kans te maken op een goede vangst. Je kunt de kinderen vragen wat zij mee zouden nemen als ze zouden gaan vissen. Kinderen zullen het zeker over een hengel gaan hebben en je kunt dan ook aangeven dat dat klopt en ook belangrijk is, want die hengel heeft een snoer om uit te werpen in het water, zo ver mogelijk. Aan het snoer zit een haakje en aan het haakje doe je iets wat vissen lekker vinden, waardoor ze toehappen en waardoor de kans groot is dat je iets vangt. Dit kun je mooi omzetten naar het vissen naar mensen. Wat is vissen naar mensen? Het is daarbij de bedoeling dat je de mensen probeert te vangen, dat je ze aan de haak weet te slaan. Natuurlijk doe je dat niet met een echte hengel en zo’n eng scherp haakje. Daarvoor gebruik je het woord van God. Wat neem je mee als je een visser van mensen bent? Natuurlijk neem je de Here Jezus mee en je neemt Zijn woord mee. Je werpt het woord van God uit, want dat is tenslotte het brood des levens. Je vertelt van Hem en je laat zien hoe Hij is. Mensen moeten uitgenodigd worden. Mensen moeten toe willen happen omdat jij iets biedt wat heerlijk overkomt, kun jij dat? Dat is best moeilijk, maar de Here Jezus wil ons erbij helpen. 

Dit werkje bestaat uit een aantal vissen en een viskoffertje. De koffer kan uitgeknipt worden langs de buitenlijnen. De gestippelde lijntjes worden gevouwen. Daarna is het een kwestie van elk zijvlak (zowel links als rechts) met een visplaatje erop over het blanco binnenzijvlak te plakken. Ik heb het uit gemak geniet met een nietmachine. Op zowel de voor- als de achterkant van de koffer staan stippellijnen deze kunnen de kinderen met een prikpen losprikken zodat het gleuven worden. (Ik heb zelf met een stanleymes de lijntjes opengesneden, maar kinderen kunnen en mogen dat niet). Het ligt er gewoon aan hoeveel tijd je beschikbaar hebt voor het werkje.


De stekelige vis heb ik twee keer uitgeknipt en aan het vishengeltje gehangen. Van de andere vissen heb ik maar één per soort gebruikt. Ik knipte deze visjes zonder vinnen uit. Dit heb ik gedaan omdat deze visjes door de gleufjes op de voor en achterkant worden geschoven (zie foto), je ziet de vinnen dus niet en voor kleinere kinderen is het erg moeilijk knippen. Op de deksels van de kist staan cirkels. In het midden van de cirkels heb ik gaten gemaakt om het hengeltje of de hengeltjes doorheen te steken. Je kunt dit werkje zo moeilijk en zo gemakkelijk maken als je wilt. Je kunt de gleufjes weglaten en de vissen er gewoon opplakken, scheelt een hoop werk, je kunt ook net als ik op gekleurd karton printen, dat scheelt inkleurwerk, maar het kan dus ook op wit waarna kinderen het in kunnen kleuren. Ik heb het hengeltje op twee manieren bevestigd (zie foto’s). Op de ene foto heb ik één hengeltje door beide cirkels gedaan, op de andere foto kun je zien dat ik twee hengeltjes heb gebruikt. De ene heeft er een vis aanhangen en de andere nog niks. Maar persoonlijk zou ik daar het tekstkaartje aanhangen of een plaatje van een persoon. Dit kun je zelf invullen. Kinderen kunnen ook een poppetje tekenen en eraan hangen. Letterlijk vissers van mensen. Het hengeltje is van een rietje met een woldraad als lijn en een vis eraan. De vis heb ik eerst met een plakbandje aan de draad geplakt en vervolgens de vissen op elkaar geplakt (geniet). Je kunt natuurlijk zelf ook andere vissen zoeken en gebruiken.

WERKBLAD DOWNLOADEN: