advertentie google

Elk jaar toch weer de vraag wat ga ik doen. Daar een paar mensen mij aanspraken op mijn vele gepraat dacht ik ineens aan een kip. Een kip kakelt en terwijl ik zo bedacht wat ik daarmee zou kunnen, kwam ik al snel op kippig, gevulde kip, maar toch ook werd ik geattendeerd door iemand op een bijbeltekst waarin aangegeven staat hoe God spreekt tot Zijn volk over het schuilen bij Hem, Hij maakt de vergelijking met een kip die met de vleugels gespreid haar jongen een schuilplaats/bescherming wil bieden. De mensen tegen wie God sprak wezen schijnbaar die beschutting af, maar de vergelijking is een mooie. Je bent veilig bij God. Natuurlijk heb ik dat bij deze knutsel niet verder uitgewerkt wel in een aparte versie met kuikentje, maar bij deze heb ik me vooral gericht op de kip met inhoud en heb in deze kipdoosjes pepermuntballen als eieren gestopt en een toepasselijk gedichtje met boodschap meegeleverd.

J

Ik kan hier van alles bij verzinnen, maar ik laat het gewoon zoveel mogelijk aan jullie over. Deze kip vormt zich tot een doosje en heeft vleugels en een staart en touwtjes met daaraan de pootjes. Wat ik wel aan wil geven is dat dit soort knutsels voor vaderdag en ook moederdag ook wat met een knipoog moeten worden gezien. Ook in het gedichtje laat ik een beetje van mijn humor gaan. Iedereen kan voor zichzelf bepalen of het gedichtje bruikbaar is, in dit geval moet er dan ook iets voor een frisse adem in en dat zal niet iedereen doen, maar jullie kunnen het aanpassen naar wens. Ik heb erbij verteld hoe God Zijn vleugels wil spreiden net zoals wij als moeder onze vleugels spreiden voor onze kinderen en hen willen beschermen, maar ze moeten zelf wel willen komen, soms zijn ze wat dwars of opstandig, maar als ze het moeilijk hebben weten ze ons wel te vinden.

Ik heb in het werkblad meerdere mogelijkheden geboden. 
Blad 1 en 2 bevatten de kip compleet om te maken
Maar voor wie op
Blad 3 en 4 de optie om de vleugels en snavel enz op gekleurd papier te printen zoals ik zelf ook gedaan heb, dan hoeft blad 2 dus niet.


Werkbeschrijving kip:


De kip kan met 80 grams papier gemaakt worden, omdat ik er pepermuntballen in deed heb ik 120 grams gebruikt daarmee werd het iets steviger. De vleugels en snavel etc heb ik geprint op gekleurd 80 grams papier.
In het bestand staan 4 werkbladen
Op blad 1 de basis voor het kipdoosje
Op blad 2 de losse bijbehorende onderdelen
(blad 3 en 4 zijn voor wie liever vleugels en onderdelen op gekleurd papier print, per blad voor 2 kinderen)
-Kleur eventueel in en knip de onderdelen uit
-Vouw de onderdelen voor het kipdoosje op de vouwlijnen om
-Leg de twee onderdelen van blad 1 naast elkaar met de zwarte lijnen omhoog. Doe lijm op het gespikkelde lijmvlak van het deel waar GEEN ogen op staan. Draai het onderdeel MET ogen dwars en til het op en druk het op het lijmvalk van het andere deel.
-Vouw nu alle vouwlijnen en zorg dat de plakstroken ook naar achteren gevouwen worden.
-Doe lijm op de plakstroken en lijm het doosje in elkaar
-De kuif kun je als rechthoek eerst uitknippen, vervolgens op de middenlijn dubbelvouwen en in één keer knippen, soms gaat het even naast de lijn maar dat werk je vrij snel bij.
-Doe lijm op de lijmvlakken van de kuif en lijm ze met het lijmvlak aan de binnenzijde van de bovenkant van het bakje, op de brede kant zie foto.
-De snavel heb ik met beide kanten aan elkaar op het werkblad staan, je knipt precies in het midden de twee delen van elkaar los. Knip nu ook de kleine geardeerde driehoekjes eruit bij elk snavelstuk. Nu houd je aan beide snavelstukken twee plakstrookjes over. Vouw de snaveldelen in het midden vanaf de punt dubbel en vouw vervolgens de lijmstrookjes om en lijm nu eerst het ene snaveltje net onder de oogjes en vervolgens lijm je het andere deel (hoeft er niet perse op) er van onderaf in.
-Ook de lel kun je eerst als rechthoek uitknippen en vervolgens dubbelvouwen waarna je in één keer beide lellen uit kunt knippen.
-Doe lijm op de plakstrookjes van de lel en lijm deze over elkaar heem zodat je een dubbele krijgt en lijm het geheel onder de snavel in het midden van het buikvlak.
-Neem nu een draad voor de pootjes en lijm die onder het geheel langs. Ik maakte met lijm een bijna vierkant onder de kip en legde de draad erop en klaar. Daarna even de draad op de gewenste lengte knippen en de pootjes eraan lijmen.
-Laat de staart nog een tikje rond lopen, ik rolde de staart met de onderkant om een potlood en vervolgens was die wat rond lopend en deed ik wat lijm op de smalste kant van de staart en lijmde het aan de kip
-De vleugels heb ik ook even wat rond geduwd en toen lijm aan de binnenkant bij de smalle zijde ervan en het tegen de zijkant geplakt.

De beschrijving is moeilijker te doen dan het kipje in elkaar te zetten, ik probeer het goed uit te leggen, maar dat valt niet mee, mochten jullie iets niet snappen mail mij gerust.

DOWNLOAD WERKBLAD kip moederdag

DOWNLOAD WERKBLAD gedicht bij de kip