Zie ook het filmpje op YouTube: https://youtu.be/iWBLHluMv7Q gieter

Het is weer bijna moederdag en natuurlijk moest ik ook dit jaar nog maar even iets maken. Ik kwam na een lange zoektocht en wat denken op een gieter. Waarom een gieter? Misschien ook wel omdat het er leuk uitziet als het af is, maar natuurlijk kun je hier wel wat dingen op bedenken. Je gebruikt een gieter om water te geven, om planten te besproeien. Tegenwoordig hebben we vaak genoeg aan een tuinslang, maar bij een moestuin ben je nog steeds handig af met een gieter. Het woord van God is als zaad, het wordt gezaaid, wordt het gevoed dan kan het tot groei komen. Mijn dochter is steeds bezig met een gietertje en plantenspuit om haar kruiden water te geven en je ziet hoe het opbloeit en groeit, groter en groter, dat is genieten. Kinderen komen ook tot groei doordat zij gevoed worden, doordat er een moeder of een liefhebbend iemand in hun omgeving is die hen voorziet, besproeit, misschien niet met water, maar wel met liefde, met belangrijk voedsel, ook het woord van God. Er valt nog veel over te zeggen, ik las nog ergens een gieter besproeit, maar als die lek is is het net een vergiet, daar moet ik ook wat om lachen, dat is inderdaad zo, dit gietertje is als je er water in stopt eerder een vergiet dan een gieter, maar daarom doen wij er maar iets lekkers in, dat vinden sommige moeders, waaronder ikzelf...... heerlijk.

J

J

Ik heb twee verschillende versies gemaakt, een lage en een hoge. Dat was eigenlijk meer geluk dan wijsheid, ik was bezig met wat probeersels en kwam toen ineens op een hogere versie en besloot daar later nog een koffie- theepot van te maken ook, deze zal ik apart aanleveren. Maar de hoge versie is smaller aan de bovenzijde, wij hebben daar rozen voor gemaakt van crêpepapier, ik probeer uit te leggen en te laten zien hoe je dat ongeveer doet. Ik heb twee verschillende gedichtjes meegeleverd en hoop dat jullie er iets mee kunnen.

De knutsel kan op diverse manieren gemaakt. Op de werkbladen staan ook malletjes meegeleverd, deze malletjes heb ikzelf gebruikt om even op bloemetjes karton de onderdelen te omlijnen en daaruit te knippen en dat weer op de gietertjes te plakken. Ik heb bij één gietertje de vlakken aan de zijkant van de gieter eruit geknipt en er doorzichtig folie achter geplakt zo kun je zien wat erin zit, maar het is wel verstandig om met beleid te vullen, er past veel in, inpakken in folie met een leuk lintje en tekstkaartje is het meest voordelig, dat scheelt vulling en lijkt leuk. Ik heb voor de gieters gekleurd printerpapier gebruikt 120 en 160 grams heb ik getest. Ik heb ook één gietertje (het kleinere lage model) van 80 grams printerpapier gemaakt, het nadeel is dat het wat slapper is, je kunt het niet zomaar aan het hengsel optillen, maar als je met malletjes dingen toevoegt en leuk versiert wil het overigens wel. Ik ga zelf voor wat dikker papier.
Belangrijk voor mensen die het doorzichtige plastic willen gebruiken is om te weten dat dit erachter geplakt moet worden voordat je de gieter in elkaar zet, want het is achteraf lastig om het erin te krijgen, ik heb het dus achteraf gedaan en vandaar dat ik het aangeef.

Op blad 1 en 2 staat de kleinere versie inclusief de malletjes
Op blad 3 en 4 staat de hoge versie inclusief de malletjes
Op blad 5 en 6 heb ik weer wat gedichtjes gezet maar mensen kunnen ook zelf iets kiezen of bedenken.

De malletjes knip je dus uit en leg je op een vel papier met bloemmotief en zorgt ervoor dat je het mooi omlijnt en vervolgens uitknipt en dan weer plakt op de juiste plek op de gieter, ik heb bloemetjeskarton weten te bemachtigen bij de Hema en Action.

Werkbeschrijving lagere gietertjes:
-Print de gewenste bladen uit (blad 1 en 2
Even als extra, ik heb zelf eerst het grote deel van blad 1 gelijmd op de binnenkant van het deel op blad 2 zodat ik de bakjes achteraf niet nog in elkaar hoefde te schuiven, maar de andere wijze zoals hieronder beschreven heb ik bij de eerste proeven gebruikt en is gemakkelijker uit te leggen.
Als mensen kiezen om de vlakken uit te knippen en doorzichtig folie erachter te plakken doe dit dan voordat je de gieter in elkaar zet, ik deed het achteraf en dat was onnodig lastig.

-Op beide bladen staat een deel van de gieter. De overige details staan verspreid over de bladen, maar de hoofdzaak draait om het bakje van de gieter.
-Knip alle onderdelen uit, de malletjes hoeven alleen als die ook gebruikt gaan worden.
-vouw eerst de stroken aan de tuit van de gieter naar achteren, doe lijm aan de achterzijde van de tuit helemaal boven achter het sproeistuk en lijm nu alleen de sproeistukken met de achterkant (de niet bedrukte kant) tegen elkaar aan.
-doe nu lijm op één van de plakstrookjes aan de tuit en lijm deze over elkaar heen. Ik hoop dat dit op de foto te zien is hoe ik dit heb gedaan.
-Vouw vervolgens de hoofddelen voor het bakje van de gieter op de vouwlijnen. De afgedrukte belijningen moeten aan de buitenzijde blijven.
-Lijm nu eerst het hoofddeel van blad 1 tot een half bakje door lijm op de twee lijmvlakken te doen die aan het middendeel zitten en lijm het tot een geheel
-Lijm vervolgens het hoofddeel van blad 2 en maak dit ook tot een half bakje.
-Doe nu lijm op de onderzijde van het halve bakje van blad 1 (zie de vlakken waar lijmvlak op is aangegeven) en schuif het nu voorzichtig in het andere halve bakje, het is even voorzichtig werken en wat wurmen, maar het wil. Op het halve bakje van deel 2 zie je een halve ronding, dit deel moet nu met de punten het bakje ingeschoven worden en met de punten binnenin vastgelijmd, ook dit is even eerst links doen of eerst rechts, dan met een hand het stukje goed vasthouden zodat het niet terugglijdt en vervolgens het andere puntje er ook in schuiven, even nog iets in de gewenste stand drukken en klaar wel even vastlijmen voor de stevigheid
-Nu kan de tuit aan de voorkant van de gieter bevestigen, dus aan de kant waar nu de ronding (soort dakje) zit
-Vouw de rechthoekige strook dubbel en lijm het op elkaar, dit moet het handvat worden. Ik heb het bovenin aan de binnenzijde van de gieter bevestigd door ongeveer 2 cm van de strook daar vast te lijmen, nieten wil vast ook, dit heb ik niet getest of dat mooi is. Vervolgens heb ik het rondgebogen en beneden, onderaan het geheel de dubbelgevouwen strook even een vouw gegeven en ongeveer een dikke cm van de strook daar tegen de onderkant vastgelijmd. 

Het klinkt allemaal wat ingewikkeld, maar ik hoop dat de handige knutselaars onder ons het gelijk zien en weten hoe het moet of anders mij even mailen om betere uitleg, ik ben altijd te benaderen.

Het versieren is het meest eenvoudige, dit is leuk om te doen ook en kan op vele manieren

Werkbeschrijving Gieter 2 hoger model:
-Print de onderdelen voor de hogere gieter uit (blad 3 en 4)
-Knip vervolgens de gewenste onderdelen uit
-Vouw het hoofdmodel op de vouwlijnen, de plakstroken naar achteren.
-Doe eerst lijm op het lijmvlak rechts van het geheel en lijm nu het model van het bakje tot een driehoekmodel
-Bovenaan zijn zowel rechts als links twee driehoekjes te zien en die zullen elkaar overlappen, je doet dan op twee vlakjes lijm doet en de andere twee plak je er overheen, nu vormt zich daar een soort punt/kapje.
-Doe nu lijm op de drie lijmstroken aan de onderkant van het geheel (ze overlappen elkaar een beetje dus ook even lijm onder de overlappende stukjes doen) en lijm nu de driehoek van blad 2 eronder en druk het goed aan
-Doe lijm op de achterzijde van het sproeistuk van de tuit en lijm de sproeistukken tegen elkaar aan met de achterkant zodat je natuurlijk nog wel de opdruk ziet aan de buitenkant.
- Vouw de halve maanvlakjes een tikje naar buiten, doe er lijm op en lijm nu de tuit op de gewenste hoogte
-Nu moet er nog een handvat aan, daarvoor is de rechthoekige strook. Vouw deze dubbel en doe er lijm tussen en lijm de delen op elkaar. Ik trok zelf de strook nog even om een oude beker heen zodat het geheel al mooi rond viel en wat strak leek. Lijm het handvat bovenaan voor een paar cm vast. In dit geval kan ook de strook aan de binnenkant van de gieter vastgezet worden en vervolgens rond gezet worden en aan de onderzijde van de strook even een stukje omvouwen en dan daar met ongeveer 2 cm ook vastlijmen. Later even alles goed in vorm brengen.
Natuurlijk moet het geheel nog versierd, ik heb wat voorbeelden gemaakt zoals jullie kunnen zien, maar iedereen kan zelf dingen hierop bedenken.

In dit hoge gietertje heb ikzelf een roos gemaakt, of een paar rozen met een rietje en een strook crêpepapier. Ik knip van een nieuw pak crêpepapier een strook af van ongeveer 7 cm lang (van de smalle kant) Ik rol een deel af en houd drie vingers bij elkaar en wind daar het papier omheen tot een nieuwe strook, dus rond en rond en rond. Test zelf even hoe dik het beste is, ik doe het op gevoel ongeveer 7 keer rond vermoed ik. Ik knip nu vervolgens het blad model erin, zie pdf, beetje een ronding, maar de zijkanten van het papier moeten wel een deel nog aan elkaar blijven, het moeten niet allemaal losse blaadjes worden. Nu doe ik wat lijm aan de bovenkant van een rietje en ik begin met het crêpepapier er omheen te wikkelen. Het lijm doe ik alleen omdat bij mij de kern van de roos eruit viel toen die eenmaal klaar was.
Nu het papier met de blaadjesvorm er omheen wikkelen, steeds tussendoor even het papier aan de rechte kant wat kreukelen, je maakt er als het ware vouwen in en rimpelt het rond om het rietje, daarna plak je het vast met tape en vouwt de blaadjes mooi uit. Het is niet zo moeilijk als het misschien klinkt.

DOWNLOAD WERKBLAD

Zie voorbeeld roos